Proef! Wijnwinkel. Genieten van een goed glas wijn

Albariño, een fenomenale Spaanse witte wijn

De afgelopen decennia is witte wijn uit Spanje enorm gegroeid in kwaliteit en populariteit. Niet alleen door druiven als Godello, Verdejo en Treixadura maar zeker ook dankzij Albariño.

Belangrijkste inheemse druif

Albariño is de belangrijkste inheemse druif voor witte wijn uit de Rias Baixes in Galicië (Noord-West Spanje). Wanneer Albariño zijn intrede deed in Spanje is onbekend. Volgens de Duitsers is Albariño afgeleid van Riesling terwijl de Spanjaarden beweren dat Albariño naar Duitsland is gebracht door Duitse monniken.

100% Albariño wijn

Wat de oorsprong ook is, Albariño floreert uitstekend in het natte noorden van Spanje en wordt zelfs beschouwd als de beste Spaanse witte wijn. Dat was in het verleden wel anders want toen werd Albariño vaak gebruikt in blends met andere lokale druiven zoals Loureiro, Godello, Caiño, Arinto of Treixadura. Tegenwoordig is de kwaliteit echter zó goed dat er steeds meer 100% Albariño wijn gemaakt wordt. In Portugal voelt Albariño zich overigens ook thuis (waar hij Alvarinho heet) en waar deze witte krachtpatser een belangrijk element vormt van Vinho Verde.

Zeer karakteristiek

Spanje roept vanzelfsprekend beelden op van warme, zondoorstoofde wijnen maar in de Rias Baixes heerst juist een koel, winderig en nat klimaat (het lijkt Nederland wel!). De wijnranken groeien langs pergola’s om ze open te houden zodat ze gedroogd worden door de wind om de constante dreiging van rot, meeldauw en andere schimmels te weerstaan. Gelukkig zijn Albariño wijnstokken uitstekend bestand tegen de weersomstandigheden van een zeeklimaat. Sterker nog, het zorgt voor zeer karakteristieke wijnen.

Perfecte eetwijn

Albariño heeft een aangename zuurgraad en wordt zowel gebruikt om lichte witte wijnen te maken of juist vollere door ze te laten rijpen op eiken. Vanwege de nabijheid van de Atlantische oceaan heeft Albariño vaak een ziltige mineraliteit waardoor het een perfecte eetwijn is voor visgerechten. De dikke schil van deze groene druiven zorgt voor intense, zoete aroma’s. Wijndrinkers vergelijken de geur vaak met amandelen, appel, citrus limoen, perzik en bloemen of gras. Hierdoor lijkt Albariño op andere bekende aromatische wijnen zoals Gewürztraminer, Muskaat en Riesling. Ook wordt wel de vergelijking gemaakt met Viognier en Pinot Gris.

Albariño drink je het beste jong als de levendige aroma’s optimaal tot hun recht komen. De wijnen zijn echter niet goedkoop want de grondprijzen in de Rias Baixes zijn hoog en door het natte klimaat is het werken op het land relatief zwaar. De kwaliteit is echter top en de prijs zeker waard!

Uitproberen? Bestel dan deze mooie El Camino Albariño.