Proef! Wijnwinkel. Genieten van een goed glas wijn

Wijn uit de Alto Adige

Wijn uit geïsoleerde, bergachtige regio’s in de wereld kan een opwindende ervaring bieden, zeker voor wijnliefhebbers die zich willen laten verrassen. De Alto Adige in het afgelegen, bergachtige noorden van Italië (Trentino) is zo’n gebied. Sterker nog, het is misschien wel het leukste hooggelegen wijngebied van Europa!

Land van zuurkool

Officieel ligt de Alto Adige in Italië maar hier zie je echt geen pasta of zongebruinde jongeren op Vespa’tjes. Dit is namelijk Zuid-Tirol, op een steenworp afstand van de Oostenrijkse en Zwitserse grens en ingeklemd tussen de Dolomieten. Tot de Eerste Wereldoorlog was dit gebied onderdeel van Oostenrijk en dat merk je nog steeds in de cultuur. Dit is het land van zuurkool, hartige ‘dumplings’ en gerookt varkensvlees. De taal is een mengelmoes van Duits, Italiaans en het lokale dialect Ladinisch (Ladin).

Wijnboeren in de meest extreme vorm

Wijn uit de Alto Adige is net zo uniek en onderscheidend als de hele regio. Dit is namelijk wijnboeren in zijn meest extreme vorm gezien de afgelegen ligging en de hoogte, die uiteenloopt van 200 tot 1000 meter. Je vindt er een eindeloze variatie aan stijle berghellingen die met de zuidkant aflopen naar de Adige rivier en waar al sinds mensenheugenis verschillende druivenrassen groeien zoals Pinot Bianco (Pinot Blanc, waarschijnlijk de beste witte druif in de Alto Adige), Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Traminer en Riesling. Hier maken ze cépage wijnen van maar ook fascinerende blends die zeker de moeite waard zijn om te proberen.

Niet voor iedereen?

Alhoewel de Alto Adige zich het beste leent voor witte wijn vind je er ook zeer uitdagende rode wijnen. De spannendste lokale rode wijn wordt gemaakt van de inheemse druif Lagrein en daarnaast voelen Pinot Noir en Schiava zich uitstekend op hun gemak in het koele klimaat van de Alto Adige. De rode wijnen zijn een typisch product van de specifieke locatie en het klimaat waarin ze zijn opgegroeid met intense aroma’s, frisse zuren, kruiden en rood fruit. Ze zijn mineralig, helder en uitzonderlijk uniek.

Wijn uit de Alto Adige is wellicht niet voor iedereen weggelegd, ze bieden wel een mooie uitdaging voor iedereen die op zoek is naar aromatische en frisse wijnen!