Proef! Wijnwinkel. Genieten van een goed glas wijn

Goede rode wijn

Wat is een goede rode wijn? Eigenlijk is het antwoord op die vraag voor iedereen anders want: over smaak valt niet te twisten. Zo zijn er wijndrinkers voor wie een goede rode wijn alleen uit de traditionele wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje kan komen. Aan de andere kant zweren wijnenthousiastelingen bij wijnen uit de bekende ‘nieuwe’ wijnlanden Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië en Chili.

Tannines zijn in evenwicht

Waar je voorkeur ook ligt, een goede rode wijn is wel aan een aantal gemeenschappelijke eigenschappen te herkennen. Ten eerste zijn daar bijvoorbeeld de tannines. Deze komen tijdens het gistingsproces vrij en vormen een belangrijk rijpingselement van de wijn. Tannines zijn onmisbaar maar kunnen de smaak van een wijn ook negatief beïnvloeden. De smaak is dan wrang, je mond heeft de neiging samen te trekken en je tanden voelen stroef aan. In een goede rode wijn zijn de tannines in evenwicht met de smaak van de wijn.

Goede rode wijn is mooi op dronk

Daarnaast is een goede rode wijn mooi op dronk. Rode wijn heeft tijd nodig om te rijpen zodat het karakter van de wijn zich goed ontwikkelt en er zijn dan ook maar weinig wijnen die direct na het bottelen te drinken zijn (de Beaujolais Primeur is hiervan het meest bekende voorbeeld). Over het algemeen zijn alle wijnen die je in de supermarkt of elders koopt op dronk en geschikt om meteen te openen. Daarnaast zijn vooral de duurdere wijnen geschikt om langer te bewaren.

Goede rode wijn is het ultieme resultaat van hard werk

Een hogere prijs is overigens een goede indicator (maar geen garantie!) dat de wijnliefhebber te maken heeft met een goede rode wijn. Wijn maken, en zeker biologische wijn, is zeer arbeidsintensief en een goede rode wijn is het ultieme resultaat van hard werk, vakmanschap, het perfecte wijngebied en de juiste weersomstandigheden. Tegelijkertijd zijn er genoeg goede rode wijnen verkrijgbaar die u niet achter slot en grendel hoeft te bewaren maar waarvan u elke dag kunt genieten.

Smakelijke topwijnen bij Proef! Wijnwinkel

Een goede rode wijn voor elke smaak en voor elk budget vindt u vanzelfsprekend bij Proef! Wijnwinkel. Al onze wijnen worden persoonlijk beoordeeld tijdens wijnproefsessies met een ‘petit committee’ en alleen de rode wijnen die voldoen aan onze kritische beoordeling vindt u in onze webshop. Stuk voor stuk smakelijke topwijnen voor elke gelegenheid waar u zeker van zult genieten, zoals deze toppers!