Proef! Wijnwinkel. Genieten van een goed glas wijn

Voor de denkende wijndrinker: Nebbiolo

Nebbiolo is een spannende rode wijn uit het Noord-Italiaanse Piemonte, en is vooral bekend vanwege de twee beroemdste regio’s aldaar: Barolo en Barbaresco. Nebbiolo is licht van kleur (net als Pinot Noir) en de wijn heeft een delicate geur. Het is een moeilijke druif die zich niet zomaar laat temmen. Dit geldt zowel voor de teelt als voor de wijn zelf. De smaak is niet voor iedereen weggelegd want deze wordt gekenmerkt door ‘robuuste’ tannines en een relatief hoge zuurgraad.

In verwarring

Veel wijnliefhebbers zijn na het proeven van hun eerste Nebbiolo flink in verwarring. De fruitige geuren doen namelijk een lichte wijn vermoeden, maar bij het proeven is de smaak vaak leerachtig en vol tannines waardoor je lippen aan je tanden lijken te plakken. Toch overheersen de fruitige smaak vol kersen en frambozen, met een vleugje anijs. In koele jaren is Nebbiolo kruidiger met meer zure veenbessen, leer en mineralen.

Bepaald geen slurpwijn

Nebbiolo is absoluut niet gemaakt voor de slurpende massa. Het is eerder een wijn voor denkers: subtiel en uitgesproken, eenvoudig en complex. Als je van Sangiovese houdt of Pinot Noir uit koele streken dan is Nebbiolo zeker het proberen waard.

Wat eet je erbij

Een wijn met zulke delicate aroma’s en stevige tannines past goed bij rijke vleesgerechten die genoeg vet hebben om de tannines te absorberen. Een mooie ribeye bijvoorbeeld of een biologische varkensworst met een rijke saus combineren goed met Nebbiolo.

Nog even kort iets over de regio’s in Piemonte:

Langhe Nebbiolo

Dit is de regio waar we ook Barolo, Barbaresco en Roero vinden. Kenmerkend zijn de glooiende heuvels en de typische mistvorming in de ochtend. Sommigen menen zelfs dat de naam Nebbiolo komt van het Italiaanse woord voor mist: nebbia. De beste wijngaarden bovenop de heuvels zijn daarom gereserveerd voor Nebbiolo, de lager gelegen voor Dolcetto en Barbera.

Barolo en Barbaresco

De meest beroemde Nebbiolo wijnen komen uit de dorpen Barolo en Barbaresco. De reden hiervoor is dat de wijngaarden hoog boven de ochtendmist uittorenen en dit levert wijnen met heel veel fruit en kruiden, tannines en potentieel veel alcohol.

Roero

Een relatief onbekend wijngebied iets ten noorden van Barolo. Kwaliteitswijnen uit de Roero geuren typerend naar framboos, anijs en kruidnagel. In de mond is Nebbiolo uit Roero vaak wat toegankelijker dan Barolo en zelfs Barbaresco dankzij zachtere tannines. Goed om te weten: een Roero Rosse DOCG moet 95% Nebbiolo bevatten met 20 maanden rijping, waarvan minstens 6 op eiken.

Ghemme, Gattinara en Colline Novaresi

In het noorden van Piemonte, richting de Alpen, liggen twee steden aan de rivier de Sesia: Ghemme en Gattinara. De wijnen uit deze streek zijn veel lichter van smaak en neigen meer naar Bourgogne wijn. Ze zijn bloemig en hoog in het zuur met een delicate smaak van rood fruit en aardse tonen.

Valtellina Superiore and Sforzato

In Lombardije groeit Nebbiolo is de oost-west geörienteerde alpenvallei Sondrio. De druiven groeien op de zuidelijk gelegen hellingen en produceren enkele van de meest elegante en florale varianten van deze wijn. Licht van kleur en aroma;s van rozen en rood fruit met subtielere tannines en leer. Uit deze regio komt ook een Nebbioloo wijn die als een Amarone wordt gemaakt genaamd Sforzato di Valtellina.

Veilig kennismaken met Nebbiolo? Bestel dan deze Pier Asnas Langhe Rosso. Een sappige blend van Nebbiolo, Barbera en Petit Verdot!

Share this post