Proef! Wijnwinkel. Genieten van een goed glas wijn

Fan van Chardonnay? Probeer eens Viognier!

Viognier komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk waar deze druif vooral in de Rhône vallei wordt verbouwd. Zelfs de Romeinen maakten er daar al wijn van!

Het is echter lang niet altijd goed gegaan met deze mooie wijndruif want in de jaren ’60 van de vorige eeuw was er nog maar zo’n 15 hectare van over. Gelukkig kwam hier op het juiste moment verandering in, toen wijnliefhebbers steeds meer belangstelling kregen voor cépage wijnen. In tegenstelling tot een assemblage (blend) zijn deze gemaakt van een enkele druivensoort zodat alle typische eigenschappen van die druif geproefd kunnen worden.

Wat is typisch Viognier?

Viognier geeft een volle witte wijn en staat vooral bekend vanwege de uitbundige aroma’s van abrikoos, perzik, mandarijn en kamperfoelie maar de wijn kan ook gerijpt worden op eikenhouten vaten voor een romige, lichte vanillesmaak. Als je dol bent op Chardonnay dan is Viognier echt iets om een keer in je glas rond te laten draen.

Als je dol bent op Chardonnay dan is Viognier echt iets om een keer in je glas rond te laten draaien. Chardonnay drinkers ervaren dat Viognier vaak minder zuur heeft, lichter is en meer geur biedt. Viognier is lekker floraal in de neus. De smaak kan uiteenlopen van licht fruitig (niet op eiken gerijpt) tot ronduit romig met vanille en kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel (wel op eiken gerijpt). Afhankelijk van de wijnmaker kan een Viognier wijn dus alles bieden, van licht en sprankelend tot rond en romig.

Viognier is daarnaast typisch een droge witte wijn, alhoewel je ook iets minder droge varianten kan vinden die de perzikachtige aroma’s omhelzen. Bijna altijd is er een olie-achtige sensatie in het midden van de tong, iets wat karakteristiek is voor deze druif. Viognier combineert goed bij uiteenlopende gerechten zoals geroosterde kip, vis en vegetarische gerechten.

Nieuwsgierig geworden naar Viognier? Bestel dan vandaag nog deze Viognier van Domaine de Castelnau of  deze witte trots Domaine De Marotte Viognier

Share this post