Proef! Wijnwinkel. Genieten van een goed glas wijn

Wijn bestellen in een restaurant

Wijn drinken zit vol enge gebruiken en rituelen, en niets jaagt de enthousiaste maar onervaren wijndrinker zo de stuipen op het lijf als wijn bestellen in een restaurant.

Dat gaat in de praktijk ongeveer zo:

  • Je kiest een wijn van de kaart.
  • Je bestelt een fles.
  • Je proeft in het volle aanzicht van alle aanwezigen.
  • Je zorgt ervoor dat je er niet als een idioot uitziet.

Er zijn erbij die van dit culinaire toneelstukje genieten, maar voor de meesten van ons is het vooral een boel stress. Een hoop gedoe om niks waarmee je je eerder voor schut zet dan dat je er beter van wordt. Toch is het hele wijnritueel juist ontstaan om ervoor te zorgen dat je een goede wijn bestelt.

De verschillende stappen zijn eigenlijk ook heel logisch. We bekijken ze een voor een.

Je krijgt de wijnkaart overhandigd
Elke wijnkaart is in een mysterieuze taal geschreven, met benamingen van druivensoorten waarvan we nog nooit gehoord hebben. Tenzij je master sommelier bent wellicht. Voor de rest geldt: net doen alsof je er verstand van hebt en gewoon maar iets kiezen.

De wijn uitkiezen
Een slimme manier om je gebrek aan kennis te maskeren is het probleem bij de bediening neerleggen. Stel jezelf dan deze simpele vragen:

  • Wordt het rood of wit
  • Droog of zoet?
  • Fris of rijk?
  • Fruitig, bloemig of kruidig?

Vertel dit aan de bediening en ook dat de wijn bij het eten gedronken wordt. Het is dan hun taak om een goede wijn erbij te vinden. En het mooie is, als de wijn niet bij je gezelschap in de smaak valt is het niet jouw fout!

De wijn wordt gebracht

Presentatie van De Fles
Dit lijkt allemaal nogal overdreven, maar het is om ervoor te zorgen dat je de juiste fles krijgt en er achteraf geen gesteggel is over de rekening. Check daarom het volgende:
Klopt de naam van het wijnhuis
Klopt de druivensoort
Klopt het jaar

Presentatie van De Kurk
Dit is, laten we eerlijk zijn, volslagen onzin. Het enige wat je namelijk ruikt is natte kurk. Vroeger was het waarschijnlijk om aan te tonen dat de wijn niet was aangelengd en weer afgesloten, maar tegenwoordig is het niets meer dan een ritueel.

Proeven
Je krijgt een beetje wijn ingeschonken en maakt je klaar om te proeven terwijl iedereen aan tafel kijkt. Je moet nu twee dingen doen: ruiken of de wijn geen ‘kurk’ heeft (dit herken je meteen aan een muffe lucht die wel wordt omschreven als die van natte hond of natte krant) en proeven om de kwaliteit te beoordelen.

Voorproeven in een restaurant gaat er dus niet om dat je het onderscheid kan proeven tussen een Viognier of Chardonnay, het gaat vooral om het beoordelen van de kwaliteit van de wijn. Maar tegelijkertijd besef je je dan meteen of je de wijn lekker vindt of niet. Het kan gebeuren dat een wijn wel goed is maar niet lekker. In dat geval hangt het van jezelf af wat je doet. Terugsturen is een optie en kan wellicht in de chiquere restaurants, maar in de gemiddelde pizzeria wordt het niet gewaardeerd. De beste keuze is waarschijnlijk om de fles gewoon te accepteren. Smaken verschillen en de kans is groot dat de rest van het gezelschap de wijn wel zal waarderen!