La Cheteau Muscadet Sevre-et-Maine

 7,95

La Cheteau Muscadet Sevre-et-Maine

 7,95

Deze Franse witte wijn is een winnaar: zilver voor de jaargangen 2010 en 2012 tijdens de Concours General Agricole Paris

Categorie: Tags: ,

Deze Franse witte wijn is een winnaar: zilver voor de jaargangen 2010 en 2012 tijdens de Concours General Agricole Paris.

De druif, Melon de Bourgogne, is synoniem voor de appellation Muscadet in het westen van de Loire vallei. Een variant met een fris zuurtje en geïntroduceerd in de regio in 1709 (!) nadat veel wijnstokken het loodje legden in een van de strengste winters ooit. In de Bourgogne vond men deze druif niet langer geschikt, maar in de Loire bracht hij uitkomst als een druif die goed bestand is tegen een kouder klimaat. Dit komt door het feit dat de stokken vroeg en snel bloeien, zodat er bij strenge vorst een tweede bloei kan ontstaan. Melon de Bourgogne is wel vatbaar voor meeldauw, maar heeft er in de koele Loire weinig last van.

Muscadet Sevre-et-Maine is de meest bekende Muscadet appellation in de Loir Vallei en geldt exclusief voor witte wijnen uit wijngaarden rond de rivieren Sevre en Maine. De naam Muscadet kan overigens verwarrend zijn omdat deze nogal lijkt op Muskaat. Wie echter een frisse Muscadetwijn heeft geproefd zal deze nooit meer verwarren met de zoete Muskaatwijn. Ongeveer 80 procent van alle Muscadetwijn wordt hier gemaakt en dat heeft allemaal te maken met ‘terroir’ ofwel alle factoren die maken dat een wijn smaakt zoals hij smaakt. In dit geval is het de combinatie van vulkanische grond en vroegere rivierafzettingen waar de wijnstokken hun voeding (mineralen) uithalen, wat tevens bijdraagt aan voldoende drainage in het vochtige zeeklimaat van de westelijke Loire Vallei.

De druif, Melon de Bourgogne, is perfect geschikt voor het koele klimaat in de Loire. In warmere streken verliest hij vaak aan complexiteit en zuurgraad, maar in de Loire kunnen de druiven volledig uitrijpen met behoud van al hun mooie eigenschappen. Om zoveel mogelijk smaak en karakter te creëren worden veel Muscadet wijnen ‘sur lie’ gelegd, zoals ook met deze Muscadet. Er wordt dan bij het bottelen niet extra gefilterd wat de smaak ten goede komt.

Hoe smaakt het? Verwacht vooral frisse appeltjes en citrus met een heerlijke mineraliteit. Kortom, een verfrissende wijn, heerlijk bij mosselen en andere gerechten uit de zee!

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “La Cheteau Muscadet Sevre-et-Maine” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je favoriete wijn

  • Categorie

  • Herkomst